YENİLENDİ III

Wan için direnişler Avrupa’da selamlandı: Berxwedan jiyan e!

DEM Parti adaylarının kazandığı Wan, Cûrnê Reş (Hilvan) ve Şirnex’te Kürt halkının iradesini yok sayan politikalar, Avrupa’nın birçok kentinde protesto edilirken, direnişle kazanılan Wan selamlandı.

İRADE GASPI GİRİŞİMLERİNE KARŞI PROTESTOLAR

Avrupa kentlerinde iradesi yok sayılmaya çalışılan Kürt halkına destek eylemleri gerçekleştirildi. Wan’da gasp girişiminin başarısızlığı ve Kürt halkının görkemli direnişi karşısında ““Bijî berxwedana Wanê” ve “Bijî Kurdistan” sloganları atıldı.

BREMEN


Bremen Demokratik Kürt Toplum Merkezi Brati e. V ve Sêvê Kadın Meclisi çağrısıyla Kürt halkının 31 Mart’ta ortaya koyduğu iradeyi gasp girişimleri protesto edildi.

“Alle zusammen gegen den Faschismus”(Faşizme karşı ortak mücadele) şiarıyla Bremen Parlamentosu önünde yağan yağmura rağmen bir araya gelen Kurdistanlılar yaptıkları açıklama ile AKP-MHP rejiminin kayyum uygulamasını kınadı.

Brati e. V Eşbaşkan’ı Xezal Yalçın alanda toplananlara yönelik yaptığı açıklamada, AKP-MHP iktidarının Türkiye’de tek adam rejimi inşa etmek istediğini belirtti. Xezal Yalçın, “31 Mart’ta Türkiye’de bir seçim oldu. Kürt halkı iradesini ortaya koydu. Bizim seçtiklerimize yönelik saldırılar var. Tek adam rejimi oluşturulmak isteniyor. Biz bunu istemiyoruz. Tek adama dayalı bir rejim isteniyor. Türkiye’de milyonlarca Kürt yaşıyor. Tek adam rejimini kabul etmiyor. Hep birlikte yaşamak istiyor. Demokratik bir toplum inşa etmek istiyorlar. Bu nedenle insan hakları istiyoruz, gerçek demokrasi istiyoruz, irademizin tanınmasını istiyoruz” dedi.

Protesto eylemi KON-MED tarafından yollanan yazının okunması ve sonrasında “Kindermörder Erdogan (Çocuk katili Erdoğan), Erdoğan ist ein Mörder und Faschist (Katil faşist Erdoğan), Bijî Berxwedana Wanê” sloganlarıyla son buldu.

DEN HAAG

Wan’da halkının iradesini gasp etme girişimi Hollanda'nın Den haag kentinde yapılan eylemle de protesto edildi.

Hollanda Kürt Dernekleri Federasyonu (DEM-NED) öncülüğünde yapılan eylemde Federasyon Eşbaşkanı Engin Yurtsever Türk devletinin bu hukuksuzluklardan dönmesi gerektiğini vurguladı ve Wan başta olmak üzere direnen halkın yanında olduklarını dile getirdi. İrade gaspının kabul edilemez olduğunu ifade eden Yurtsever, yanlıştan dönülene kadar eylemlerine devam edeceklerinin altını çizdi.

Demokratik Güç Birliği adına konuşan Çınar Yoldaş da hukuksuz bir şekilde gasp edilmeye çalışan Wan’da halkın yanında olacaklarını kaydetti.

DUISBURG

Almanya Kurdistani Toplumlar Konfederasyonu-KON-MED ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi-TJK-E’nin çağrısıyla Kürt halkının iradesini gasp girişimleri Almanya’nın Duisburg şehrinde de protesto edildi. Duisburg DKTM çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları bir miting düzenledi.

Açıklamalarda, “Halkın iradesinin gasp edilmesi kabul edilemez. Bu anti demokratik uygulama, faşist baskıcı gaspa karşı dünyanın her yerinde Wan halkı ile dayanışma için demokratik eylemleri her tarafa yayalım. Başta Avrupa olmak üzere tüm onurlu Kürt halkımızı, demokrasiden yana olanları DEM Parti etrafında kenetlenmeye, iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz" denildi.

Mitingde Siyasetçi Lezgin Botan, ATİF, AGİF ve Partizan temsilcileri birer konuşma yaptı. Lezgin Botan, AKP-MHP faşist iktidarının Qers, Bedlîs ve Şirnex’te halkın iradesinin taşıma seçmenlerle gasp edildiğini belirterek “Bu irade gaspına karşı mücadele edip irademize sahip çıkmamız gerekmektedir” dedi.

Konuşan diğer temsilciler de Kurdistan’da iradesini sahiplenmek için ayağa kalkan Kürt halkını selamladıklarını dile getirdi.

Eylem sırasında Wan halkının mücadelesi sonucu mazbatanın Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’a iade edildiği haberi üzerine eyleme katılan kitle, “Bijî berxwedana Wanê” ve “Bijî Kurdistan” sloganlarını attı.

LONDRA

Halkın direnişi ile DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın mazbatası iade edilirken, İngiltere’nin başkenti Londra’da Kürtler ve dostları, Türk Büyükelçiliği önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

Demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği eylemde, DEM Parti bayraklarının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları taşındı. Türk devletinin faşist politikalarını teşhir eden pankart ve dövizler taşıyan grup sık sık, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Kürt halkının iradesine saygı duyun”, “Kahrolsun faşizm”, “Bijî Berxwedana Wanê”, “Terörist TC, hırsız katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Burada yapılan konuşmalar daTürk devletinin Kürt halkının iradesine karşı ahlaksızca saldırdığı vurgulanarak, “Bu ahlaksızlığa karşı direniş var. Bu ahlaksızlar hırsızlar halk düşmanları özgürlük düşmanları yenilecekler. Utanmazlar hukuku hiçe sayıyorlar. Kendi koydukları kanunları bile hiçe sayıyorlar. Direneceğiz kazanacağız” denildi. Kürt dostlarının da açıklama yaptığı eylemde, faşizme karşı mücadele halinde olunacağı ifade edildi.

Grup elçilik önünde uzun süre eylemini sürdürdü.

EDINBURGH

Eylemlerin bir durağı ise İskoçya’nın başkenti Edinburgh’taki Türk Konsolosluğu oldu. Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı ile çok sayıda Kurdistanlı High Market önünde bir araya geldi. Buradan yürüyüşe geçen Kurdistanlılar, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Bijî Berxwedana Kurdistan” şeklinde sloganlar attı. Ellerinde Türk devletinin gaspçı ve faşist politikalarını teşhir eden afişler taşıyan grup, yürüyüşü Türk konsolosluğu önünde sona erdirdi. Burada yapılan konuşmalar da ise Türk devletinin faşist ve baskıcı politikalarına vurgu yapılarak, Erdoğan faşizmine geçit verilmeyeceğinin altı çizildi. Uzun süre eylemin sürdüren grup, daha sonra alkış ve sloganlarla eylemini sona erdirdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover şehrinde, Hannover Kürt Toplum Merkezi ve Ronahi Kadın Meclisi’nin çağrısı ile Kurdistanlılar ve dostları Wan’da gerçekleştiren irade gaspına karşı protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler saat 17:00 da Hannover HBF önünde bir araya geldi.

31 Mart yerel seçimlerde Wan başta olmak üzere Kürdistan toplumunun AKP-MHP özel savaş devletinin bütün kirli oyunlarına karşı net bir irade beyanı gösterdiğini ve DEM partili Kurdistanlı seçmenin Türkiye genelinde de stratejik ve belirleyici rol oynadığını belirten eylemciler, bu gaspın Kurdistanlılardan intikam almak amacıyla yapıldığını belirttiler. Aynı zamanda özel savaş rejiminin hırsızlık, kaçak ve sahte seçmen yöntemleri ile Şirnex, Bedlîs ve Qers’i gasp etmesi kınandı.

Kayyum ve gasp rejiminin Kürt soykırım stratejisinden kopuk olmadığını belirten eylemciler, Kurdistan’da iradesini korumak temelinde direnen Kurdistanlıları selamladı.

Eylemde KON-MED’in de bildirisi okundu. Gemeinsam Kämpfen ve Kurdistanlıların dostları da dayanışma konuşmaları yaptı ve uluslararası kuruluşları göreve çağırdı.

Eylem esnasında Wan Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın mazbatasının gelmesi haberi ile eylemciler, “Bijî Berxwedana Wanê, Berxwedan Jiyan e” sloganları ile eylemlerini sona erdirdi. Eylemin sonunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü hedefleyen hamleyi yükseltme çağrıları yapıldı.

ULM

Ulm’da Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Bileşenlerinden ADHF, ATİF, AGİF, FED-GEL tarafından çağrısı yapılan Wan ve halkıyla dayanışma mitingi kutlamaya dönüştü. Eylemin ortasında gelen “Wan halkı kazandı” haberi, büyük coşkuya neden oldu. Göstericiler birbirlerine sarılarak, zaferi kutladı.

Gelen zafer haberine rağmen, eyleme geçen göstericiler, üzerinde Almanca yazılı ADGB ve DEM Parti imzalı “Wan’daki seçim sonuçları Kürt halkının dokunulmaz sesidir!” pankartının arkasında toplanarak, mitingi gerçekleştirdi. Mitingde yapılan Türkçe, Almanca ve Kürtçe konuşmalarda “Halkımız direne direne kazandı” denilerek, mücadeleye devam mesajı verildi. Eylem “Her yer Wan, her yer direniş” sloganıyla son buldu.

BIELEFELD

Almanya'nın Bielefeld kentinde yaşayan Kurdistanlılar ve dostları da merkez tren istasyonu önünde bir araya gelerek Wan halkıyla dayanışma mesajı verdi. 

BERN

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasını protesto eylemleri kapsamında bir araya gelen TÇS üyesi gençler ve Kurdistanlılar, YSK tarafından Zeydan’a mazbatasının verilmesi haberi üzerine alanda kutlama yaptı.  

 

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyesi gençler ve Kurdistanlılar , Kurdistan’da başta Wan olmak üzere diğer şehirlerde devam eden direniş eylemlerine katkı sunmak için akşam saatlerinde Bern Bahnhofplatz önünde bir araya geldi. Protesto etkinliği için bir araya kitle, YSK tarafından Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın mazbatasının iade edildiği haberinden sonra alanda kutlama yaptı. Alanı kutlamalarla şölene dönüştüren kitle, Kurdistan’da oluşan direnç eylemlerini attıkları sloganlarla selamladı. Alanda kutlamalara katılan Siyasetçi Ferhat Encü bir konuşma yaptı. Kurdistan’da gelişen direniş sonucu başarı elde edildiğini belirten Encü, “ Kürt halkı her zaman olduğu gibiyine ana sütü gibi helal ve hak olan bir hakkını direnerek aldı. Yaşasın Wan halkının, Kürt halkının direnişi. Devlet terörünü ancak ve ancak böyle mücadele ile bitirebileceğimizi bir kez daha çok iyi gösterdik” dedi.

Kutlamalara katılan SYKP Avrupa Temsilcisi Tuncay Yılmaz’da halkı selamlayarak, Kurdistan halkının direnişini kültürüne atıfta bulunarak, Kurdistan’da gelişen direnişi selamladı. Daha sonra kitle halaylar çekerek, Wan direnişi ile gelen zaferi kutladı. Kutlamalarda sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Wanê” sloganları eşliğinde kutlama son buldu.

STOCKHOLM

İsveç’in Stockholm kentinde bir araya bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları AKP iktidarını Wan’da halkın iradesine yönelik gaspı protesto etti. T-Central merkezinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostlara, Kurdistan’da AKP’nin halkın iradesine karşı siyasi bir darbe yaptığı yönünde hazırlanan bildiriler dağıttı. İsveç dilinde hazırlanan bildirilerde, “ DEM Parti Kurdistan da zaferle çıktı. Bunu sindiremeyen AKP rejimi topyekûn bir gasp kampanyası başlattı. Geçtiğimiz yıl İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye demokratik bir ülkedir söylemini hatırlatırız. Artık başınınız toprağın altında çıkarmanın vaktidir.”

Protesto etkinliğine Sosyal Demokrat Pati milletvekili Kadir Kasırga ve Sol Parti milletvekili Tony Haddou’da katıldı. Bir konuşma yapan Tony Haddou, Kurdistan’a daha önce gittiğini hatırlatarak, her zaman Kürt halkının ve temsilci DEM partinin yanında olduklarını söyledi. Haddou, Erdoğan rejiminin hukuk dışı eylemlerinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Protesto eylemi devam ederken, Wan’da direniş eylemlerinin başarı ulaştığı haberin ardında alanda kutlamalara başlandı. Kalabalık sık sık Wan direnişini selamlayan sloganlar eşliğinde halaylar çekerek, Wan zaferini kutladı.

KÖLN

Köln Demokratik Toplum Merkezi ve ADGB (Avrupa Demokratik güç Birliği) organizasyonunda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Wan’da halkın gasp girişimi protesto etmek için bir araya geldi. Bahnhofvorplatzda bir araya gelen kalabalık Wan’da direnişin zafer ile sonuçlandığı haberi ile kutlamalar başlandı. KCDK-E Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt Wan direnişini selamlayan bir konuşma yaptı. Ardında TEW ÇAND sanatçıların söylediği stranlar eşliğinde halaylar çekildi.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de AKP rejiminin Kurdistan’ın bazı kentlerinde halk iradesini gasp etmesi protesto edildi. Luisenplatz’ta bir araya gelen kitle, Wan için direnen halkları selamlayarak, buradaki zaferi coşkuyla karşıladı. Sık sık “Bijî Berxwedana Wanê”, “Bijî Berxwedana Kurdistanê” ve “Diktatör Erdoğan” sloganları atıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde, Wan ‘da halk iradesine yönelik siyasi darbeye yönelik protesto eylemi halkın direnişi ile zafere dönüşmesi kutlamalara dönüştü. 

Stuttgart Güç Birliği, Wan’da başlayan ve tüm Kurdistan’a yayılan direnişi selamlamak için bir yürüyüş düzenledi. Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi, FED-GEL, Partizan , AvEG-KON ve çok sayıda Sol Örgütün yürüyüşe katılarak, halkın iradesinin gasp edilmesini protesto etti. Protesto eylemi Kurum temsilcilerinin konuşmalarıyla başladı. Konuşmaların ardında kalabalık “Biji Berxwedana Wanê” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında Wan’dan halk direnişi ile elde edilen zafer haberi ile birlikte kalabalık kutlamalara başladı. Kitle halaylar çekerek, zafer müjdesini büyük bir coşku ile kutladı.

BERLİN
 


Almanya’nın başkenti Berlin’de Dest Dan Kadın Meclisi ve Nav Berlin Meclisi’nin organize ettiği protesto mitingine yüzlerce kişi katılım sağladı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde açıklamalar yapıldı. Nav Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz konuşma yaparak, “31 Mart tarihinden bugüne direnen soylu halkımıza teşekkür ediyoruz. Kurdistan’da, Türkiye’de ve Ortadoğu’da direnen halkımıza teşekkür ediyoruz. Direnen annelerimize, Şirnex’te hesap soran amcaya selamlarımızı yolluyoruz. Kürt halkı her zaman olduğu gibi direnecek, direnmeye devam edecek. Direnerek kazanacak” dedi

Nav Berlin Meclis Üyesi Ecevit Tasçı ise, gasp girişimine karşı direnen halklara teşekkür ederek şunları söyledi: “Bu faşist sistemin bize dayattığı belediye seçimleri değil dayattıkları savaş oldu. Biz Kürt halkı olarak savaşı değil, demokratik haklarımızı savunuyoruz. Demokratik hakkımız olan irademiz için mücadele yürütüyoruz. Kürt halkının iradesi 26 yıldır tecrit durumundadır. Tecrit 3 yılı aşkın sistematik işkence durumuna dönüştürüldü. Önder Apo’dan ailesi, avukatları ve Kürt halkı haber alamıyor. Bu nedenle ne olursa olsun mücadelemize devam edeceğiz, direneceğiz ve hakkımızı alacağız.” 

Mitingde sürekli “Bijî Berxwedana Wanê”, “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları atıldı ve en son halay çekildi.

BELLINZONA
 


Wan’da halk iradesinin gasp edilmesini protesto etmek için İsviçre’nin Bellinzona kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları merkez trenin önünde toplandı. Burada toplanan kitleye yönelik Bellinzona Demokratik Kürt Konseyi adına Recep Akkamış bir konuşma yaptı. Akkamış, “Halkımıza karşı gerçekleştirilen bu faşist saldırlar karşısında Kurdistan’da ortaya çıkan tarihi direnişi ve iradeyi selamlıyoruz. Halkımızın bu tarihi direnişini desteklemek için buradayız” dedi.  AKP/MHP faşist rejime aleyhine sloganlar atan kitle daha sonra dağıldı.

BIEL


Kurdistan’daki direnişi desteklemek için İsviçre’nin Biel kentinde merkez tren istasyonunda kitlesel bir açıklama yapıldı. Açıklama, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından yapıldı. Kitle adına Biel Şehit Atakan Mahir Meclis Eşbaşkanı Ahmet Kaya yaptığı açıklamada, Kurdistan’da halkın direnişini selamlayarak, “Şu an Kurdistan’da büyük bir mücadele yürütülüyor. Biz de Avrupa’daki Kürt halkı olarak halkımıza destek için buradayız. Faşist Türk devleti bizi ne kadar küçük görmeye çalışsa da biz onlara gereken cevabı vereceğiz. Şimdi belli oluyor ki eli kanlı TC ordusu kendi varlığını Kürtleri yok etmekte görüyor. Kürtleri yok etmek istiyor ve bir çemberin içerisine koyup tüm Kürt halkını o çemberin içerisinde yok etmek istiyorlar. Ancak buna karşı her zaman cevabımızı vereceğiz. Sesimizi duyuracağız. Her zaman alanlarda olacağız. Gözümüz Kurdistan seçimlerinde, gözümüz Kurdistan direnişinde. Zafer Önder Apo’nun, zafer Kurdistan halkının ve gerillanındır” dedi. Kaya’nın konuşması ardından Almanca hazırlanan basın metni okundu. Sloganlarla Kurdistan direnişini selamlayan kitle daha sonra dağıldı.

LUZERN

İsviçre’de Kurdistan’daki direnişe destek eylemlerinin bir başka adresi de Luzern kenti oldu. Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları AKP/MHP rejiminin halkın iradesini gasp etmesini protesto etti. Eylem yapılan bir dakikalık saygı duruşun ardında başladı. CDK-S Luzern Eşsözcüsü Nurşen Demir kitle adına bir açıklama yaptı. Demir, AKP/MHP faşist rejiminin Kurdistan’daki kayyum atamaları ve irade gaspına karşı gelişen direnişi selamlayarak, şunları söyledi: “ Kürt halkının başkaldırısı Faşist Türk devletin oyunlarını bozmuştur. Kürt halkı iradesine sahip çıkarak, bir daha direnişiyle Kürtlerin gücünü ortaya çıkarmıştır. Önderliğimizden 3 yıldan fazladır haber alamıyoruz. Bunun için alanlarda olacağız. Her zaman dik duracağız. Faşist devletler her daim halk direnişlerinden korkar. Biz Kürt halkı olarak yüzyıllardır her daim faşizme, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı geldik. Başkaldırımız daim zafer ile taçlanmıştır” dedi.

Demir’in konuşmasının ardından Almanca hazırlanan basın açıklaması okundu. Açıklamada, Avrupa devletlerine çağrıda bulunularak, “AKP’nin Wan’da belediye başkanlığı gasp etmesi karşısında tüm demokratik güçleri, AB, İsviçre ve tüm insanları Türkiye’ye baskı yapmaya çağırıyoruz. AKP Wan, Hilvan ve diğer Kurdistani şehir ve ilçelerinde halkın iradesine darbe yapmıştır. Kurdistan halkı sandıklar büyük bir zafer elde etmiştir. Bu zafer AKP/MHP faşist rejimini çöküşün eşiğine getirmiştir” denildi.

Merkez tren istasyonunda toplanan kitle sloganlarla AKP/MHP rejimini protesto etti.

ZÜRİH
 


İsviçre’nin Zürih kentinde de merkez tren istasyonu önünde Kurdistan’daki direnişe destek için eylem yapıldı. Kurdistanlılar ve dostlarının katıldığı eylem, Wan’da gasp edilen iradenin halkın direnişi ile geri alındığı haberi ile coşkulu bir kutlamaya dönüştü. Tren istasyonundan toplanan kitle adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Bizler bulunduğumuz her alan da Wan halkının direnişini destekleyeceğiz. Bu onurlu direniş her zaman kazandırır. Wan halkının direnişi faşist Türk devletine geri adım attırmıştır” denildi. Ardından kitle Helvetiaplatz’a kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte atılan sloganlar ile Wan halkının direnişi ve zaferi selamlandı. Yürüyüşün adından İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına Dilan Çetinkaya bir konuşma yaptı. Çetinkaya, konuşmasında Wan halkının direnişinin getirdiği zaferi değerlendirerek, “Başta Wan halkı olmak üzere tüm halkımızın direnişini selamlıyoruz. Bizler de alanlarda onların direnişine sahip çıkacağız. Hilvan’da, Bitlis’te, Şırnak’ta direnen kadınlara, gençlere ve bütün halkımıza selam olsun. Yarın Önderliğimizin doğum günü. Bu direniş ve zafer Önderliğimize armağan olsun” dedi.

Konuşmanın ardında kitle müzik eşliğinde halaylar çekerek, Wan halkının zaferini kutladı.